Vloer schoonmaken en onderhouden 4 handige tips!

Vloer schoonmaken kan soms een hele klus zijn, maar met de juiste tips en tricks wordt het een stuk eenvoudiger. Of je nu een houten vloer, tegelvloer of laminaat hebt, het is belangrijk om je vloer goed te onderhouden om de levensduur te verlengen en de uitstraling te behouden. In dit artikel delen we 4 handige tips om je vloer in topconditie te houden.

Tips voor het reinigen van je vloer

Het vloer schoonmaken begint met het kiezen van de juiste schoonmaakmiddelen en technieken. Hier zijn enkele tips om je vloer effectief schoon te maken:

 1. Stofzuigen en vegen: Begin altijd met het verwijderen van stof en vuil. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel of een bezem om het oppervlak schoon te maken.
 2. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen: Elk type vloer heeft specifieke schoonmaakmiddelen nodig. Voor houten vloeren gebruik je bijvoorbeeld een pH-neutraal reinigingsmiddel, terwijl tegelvloeren vaak baat hebben bij een allesreiniger.
 3. Voorkom te veel water: Vooral bij houten en laminaatvloeren is het belangrijk om te voorkomen dat er te veel water op de vloer komt. Gebruik een licht vochtige dweil in plaats van een doorweekte mop.
 4. Regelmatig onderhoud: Maak er een gewoonte van om je vloer regelmatig schoon te maken. Dit voorkomt ophoping van vuil en houdt je vloer langer mooi.
Vloer schoonmaken en onderhouden 4 handige tips!

Onderhoud van verschillende soorten vloeren

Het onderhouden van je vloer verschilt per type. Hier zijn enkele specifieke tips voor verschillende vloersoorten:

 • Houten vloeren: Houten vloeren vragen om speciale aandacht. Gebruik een zachte bezem of stofzuiger om stof te verwijderen en dweil met een licht vochtige doek. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis.
 • Tegelvloeren: Tegelvloeren zijn relatief eenvoudig te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een allesreiniger is vaak voldoende. Let wel op de voegen; deze kunnen vuil vasthouden en vragen soms om extra schoonmaak.
 • Laminaatvloeren: Laminaatvloeren zijn gevoelig voor water. Gebruik een licht vochtige dweil en vermijd schurende schoonmaakmiddelen. Zorg ervoor dat gemorste vloeistoffen direct worden opgeruimd om schade te voorkomen.

Tips voor het schoonmaken van hardnekkige vlekken

Soms krijg je te maken met hardnekkige vlekken die moeilijk te verwijderen zijn. Hier zijn enkele tips om deze vlekken effectief aan te pakken:

 • Vetvlekken: Gebruik een mengsel van warm water en afwasmiddel om vetvlekken te verwijderen. Breng het mengsel aan op de vlek en laat het even intrekken voordat je het afveegt.
 • Inktvlekken: Inktvlekken kunnen lastig zijn. Probeer een beetje alcohol of nagellakremover op een doekje en dep voorzichtig op de vlek. Test dit eerst op een onopvallende plek om te zien of het geen schade veroorzaakt.
 • Kauwgom: Kauwgom kan je het beste verwijderen door het eerst te bevriezen met een ijsblokje. Zodra het hard is, kun je het voorzichtig wegkrabben met een plastic schraper.
Vloer schoonmaken en onderhouden 4 handige tips!

Onderhoudstips voor een langdurig mooie vloer

Om je vloer langdurig mooi te houden, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele algemene onderhoudstips:

 • Gebruik deurmatten: Plaats deurmatten bij de ingangen om te voorkomen dat vuil en zand je huis binnenkomen.
 • Bescherm je vloer: Gebruik viltjes onder meubels om krassen te voorkomen. Verplaats zware meubels voorzichtig en til ze op in plaats van ze te schuiven.
 • Regelmatig schoonmaken: Maak er een gewoonte van om je vloer wekelijks schoon te maken. Dit voorkomt ophoping van vuil en houdt je vloer in topconditie.

Houd je vloer in topconditie

Het schoonmaken en onderhouden van je vloer hoeft geen lastige klus te zijn. Met de juiste tips en een beetje regelmaat houd je je vloer in topconditie. Vergeet niet om de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken en je vloer regelmatig te onderhouden. Zo geniet je jarenlang van een prachtige en schone vloer!

Lees ook: Keuken schoonmaken: een sprankelende keuken in een handomdraai