In een wereld waar we steeds meer tijd doorbrengen achter onze bureaus, is het belangrijk om onze werkplek zo aangenaam mogelijk te maken. Een simpele maar effectieve manier om dit te doen? Planten! Deze groene vrienden brengen niet alleen leven in de brouwerij, maar hebben ook tal van voordelen voor je welzijn en productiviteit. Laten we eens duiken in de wonderlijke wereld van kantoorplanten en ontdekken waarom ze de perfecte aanvulling zijn voor jouw werkplek.

De stille helden van je kantoor

Je hebt ze vast wel eens gezien: die vrolijke groene blaadjes die je collega’s bureau opfleuren. Maar wist je dat deze planten veel meer doen dan alleen mooi zijn? Ze zijn eigenlijk de stille helden van je kantoor, hard aan het werk om jouw werkdag beter te maken. Hier zijn enkele verrassende voordelen van planten op kantoor:

 1. Frisse lucht, frisse geest Planten zijn natuurlijke luchtzuiveraars. Ze nemen schadelijke stoffen op en geven zuurstof af. Dit betekent dat je de hele dag door frisse, schone lucht inademt. En laten we eerlijk zijn, wie wordt daar nou niet blij van?
 2. Stress? Welke stress? Het klinkt misschien gek, maar alleen al naar planten kijken kan je stressniveau verlagen. Het groen heeft een kalmerend effect op je geest, waardoor je makkelijker met werkdruk om kunt gaan.
 3. Boost je creativiteit Voel je je soms vastlopen in je werk? Een blik op je groene collega’s kan wonderen doen voor je creativiteit. Planten stimuleren je brein om out-of-the-box te denken.
 4. Geluiddempers met stijl In een drukke kantooromgeving kunnen planten helpen om het geluidsniveau te verlagen. Ze absorberen en verstrooien geluidsgolven, waardoor je je beter kunt concentreren.
 5. Natuurlijke vochtregelaars Droge lucht op kantoor? Niet met planten in de buurt! Ze geven vocht af aan de lucht, wat goed is voor je huid en luchtwegen.

Van grijze muren naar groene oases

Nu je weet hoe geweldig planten zijn, vraag je je misschien af hoe je je kantoor kunt transformeren in een groene oase. Geen zorgen, je hoeft geen groene vingers te hebben om te genieten van de voordelen van kantoorplanten. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

Kies de juiste plant voor de juiste plek

Niet elke plant is geschikt voor elke werkplek. Denk na over de lichtomstandigheden, temperatuur en hoe vaak je de plant kunt verzorgen. Hier zijn enkele toppers voor verschillende kantooromgevingen:

 • Voor donkere hoekjes: Sansevieria (ook wel bekend als vrouwentong)
 • Voor op je bureau: Succulenten of een kleine Aloë Vera
 • Voor grote, lichte ruimtes: Ficus of Dracaena
 • Voor luchtzuivering: Spathiphyllum (Lepelplant) of Chlorophytum (Graslelie)
Planten op kantoor: dit zijn de voordelen

Maak het persoonlijk

Je plant is meer dan alleen een decorstuk. Geef hem een naam, praat er tegen (ja, echt!) en maak er een echte collega van. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het helpt je om een band op te bouwen met je groene vriend en er beter voor te zorgen.

Start klein en groei mee

Begin met één of twee planten en kijk hoe het gaat. Als je merkt dat je er plezier in hebt en de voordelen ervaart, kun je je groene familie langzaam uitbreiden. Voor je het weet, werk je in een urban jungle!

De wetenschap achter het groen

Je denkt misschien dat al die voordelen van planten op kantoor een beetje overdreven klinken. Maar er is serieuze wetenschap die dit allemaal ondersteunt. Verschillende studies hebben aangetoond dat planten op de werkplek kunnen leiden tot:

 • Een vermindering in gerapporteerde spanningsklachten
 • Een afname in depressieve gevoelens
 • Een daling in woede/vijandigheid
 • Een vermindering in vermoeidheid

Indrukwekkend, toch? En dat allemaal door een paar groene vrienden om je heen te hebben!

Van trend naar noodzaak

In een tijd waarin we steeds meer bezig zijn met duurzaamheid en welzijn, zijn planten op kantoor niet langer een luxe, maar een noodzaak. Ze vormen een natuurlijke brug tussen onze digitale wereld en de natuur waar we allemaal zo naar verlangen.

Bovendien laat het hebben van planten op kantoor zien dat je bedrijf geeft om het welzijn van zijn medewerkers. Het creëert een positieve, levendige sfeer die bezoekers en potentiële nieuwe collega’s zeker zullen opmerken.

Jouw groene revolutie begint nu

Nu je weet hoe krachtig planten kunnen zijn in je werkomgeving, is het tijd om actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je kantoor te vergroenen:

 1. Praat met je leidinggevende Deel de voordelen van planten op kantoor en stel voor om een pilot te starten met een paar strategisch geplaatste planten.
 2. Start een plantenwerkgroep Vind gelijkgestemde collega’s en start een groep die verantwoordelijk is voor de verzorging van de kantoorplanten. Dit kan een leuke manier zijn om collega’s beter te leren kennen.
 3. Organiseer een plantenruildag Moedig collega’s aan om stekjes of kleine plantjes mee te nemen en te ruilen. Zo krijg je snel een diverse collectie zonder grote kosten.
 4. Maak er een challenge van Start een ‘groenste bureau’ challenge, waarbij collega’s worden aangemoedigd om hun werkplek te vergroenen. Deel foto’s en tips met elkaar.
 5. Leer samen Organiseer een lunchsessie waarin jullie meer leren over plantenverzorging. Nodig een lokale plantenexpert uit voor tips en tricks.

De toekomst is groen

Terwijl we steeds meer tijd doorbrengen in kunstmatige omgevingen, wordt het belang van een connectie met de natuur steeds duidelijker. Planten op kantoor zijn meer dan een trend; ze zijn een beweging naar een gezondere, productievere en gelukkigere werkplek.

Door planten in je werkomgeving te integreren, creëer je niet alleen een mooiere ruimte, maar investeer je ook in je eigen welzijn en dat van je collega’s. Je brengt letterlijk leven in de brouwerij en maakt van je kantoor een plek waar mensen graag willen zijn.

Lees ook: Top 10 luxe beautyproducten die echt het geld waard zijn