In 4 simpele stappen je oven schoonmaken

Een oven is een onmisbaar apparaat in de keuken, maar het schoonmaken ervan kan een behoorlijke klus zijn. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om je oven weer stralend schoon te krijgen zonder al te veel moeite. In dit artikel delen we een aantal handige tips en tricks over het schoonmaken en onderhouden van je oven. Of je nu een fervente thuisbakker bent of gewoon af en toe een pizza opwarmt, een schone oven maakt het koken een stuk aangenamer.

Tips voor het reinigen van je fornuis

Het schoonmaken van je oven hoeft geen vervelende taak te zijn. Met de juiste aanpak en een beetje geduld kun je je oven in een handomdraai weer laten blinken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je oven schoon te maken:

 1. Voorbereiding: Haal alle rekken en bakplaten uit de oven. Deze kun je apart schoonmaken met warm water en afwasmiddel.
 2. Schoonmaakmiddel aanbrengen: Gebruik een ovenreiniger of een mengsel van baking soda en water. Breng dit aan op de binnenkant van de oven en laat het een paar uur intrekken.
 3. Schrobben: Gebruik een spons of een zachte borstel om het vuil los te schrobben. Vergeet niet de deur en de randen van de oven mee te nemen.
 4. Afspoelen: Veeg de oven schoon met een vochtige doek en zorg ervoor dat je alle resten van het schoonmaakmiddel verwijdert.
In 4 simpele stappen je oven schoonmaken

Handige tips voor het onderhouden van je oven

Het regelmatig schoonmaken van je oven kan veel tijd en moeite besparen. Hier zijn enkele tips om je oven in topconditie te houden:

 • Gebruik een ovenmat: Plaats een ovenmat op de bodem van je oven om gemorste etensresten op te vangen. Dit maakt het schoonmaken een stuk eenvoudiger.
 • Veeg na elk gebruik: Maak er een gewoonte van om na elk gebruik de binnenkant van je oven even af te nemen met een vochtige doek. Zo voorkom je dat vuil zich ophoopt.
 • Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen: Gebruik liever natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals baking soda en azijn. Deze zijn minder schadelijk voor je oven en beter voor het milieu.
 • Laat de oven afkoelen: Zorg ervoor dat je oven volledig is afgekoeld voordat je begint met schoonmaken. Dit voorkomt brandwonden en maakt het schoonmaken makkelijker.
In 4 simpele stappen je oven schoonmaken

De beste methoden om je oven schoon te maken

Er zijn verschillende methoden om je oven schoon te maken, afhankelijk van hoe vuil hij is. Hier zijn enkele effectieve manieren:

 • Stoomreiniging: Vul een ovenschaal met water en zet de oven op een lage temperatuur. De stoom helpt het vuil los te weken, waardoor je het makkelijker kunt verwijderen.
 • Zelfreinigende oven: Sommige ovens hebben een zelfreinigende functie. Deze verbrandt het vuil op hoge temperatuur, waarna je de as eenvoudig kunt wegvegen.
 • Natuurlijke reinigers: Meng baking soda met water tot een pasta en breng dit aan op de vieze plekken. Laat het een nacht intrekken en veeg het de volgende dag schoon.
 • Citroensap: Citroensap is een natuurlijk ontvettingsmiddel. Meng het met water en gebruik het om vetvlekken te verwijderen.

Met de juiste producten en tips wordt het schoonmaken van je oven een fluitje van een cent. Probeer het zelf en geniet van een schone en frisse oven, klaar voor al je culinaire avonturen.

Lees ook: Keuken schoonmaken: een sprankelende keuken in een handomdraai