De 5 beste boeken om je te helpen met opruimen en organiseren

In een wereld waar we constant worden overspoeld met informatie en spullen, kan het soms een uitdaging zijn om alles georganiseerd te houden. Of je nu je huis, je werkplek of je leven wilt opruimen, er zijn talloze boeken die je kunnen helpen met opruimen en organiseren en om structuur aan te brengen. Hier zijn vijf van de beste boeken die je kunnen begeleiden op je reis naar een georganiseerder en opgeruimder leven.

De 5 beste boeken om je te helpen met opruimen en organiseren

1. Opgeruimd! – Marie Kondo

Marie Kondo is een naam die synoniem is geworden met opruimen. Haar boek Opgeruimd! introduceert de KonMari-methode, een revolutionaire manier van opruimen die je helpt om alleen de dingen te bewaren die vreugde brengen. De methode moedigt je aan om per categorie op te ruimen in plaats van per ruimte, wat een diepere en meer blijvende impact heeft.

Waarom dit boek lezen?

 • Praktische tips: Kondo biedt concrete stappen en tips om je spullen te sorteren en op te ruimen.
 • Emotionele connectie: Het boek helpt je om een emotionele band met je bezittingen te ontwikkelen, waardoor het makkelijker wordt om afscheid te nemen van dingen die je niet meer nodig hebt.
 • Langdurige resultaten: De KonMari-methode is ontworpen om blijvende verandering te brengen, zodat je niet steeds opnieuw hoeft op te ruimen.
De 5 beste boeken om je te helpen met opruimen en organiseren

2. The Life-Changing Magic of Tidying Up – Marie Kondo

Hoewel dit boek dezelfde auteur heeft als het vorige, is het Engelstalige origineel The Life-Changing Magic of Tidying Up ook een aanrader. Het biedt een diepere duik in de filosofie achter de KonMari-methode en bevat extra voorbeelden en casestudy’s.

Waarom dit boek lezen?

 • Diepere inzichten: Het Engelstalige boek biedt extra context en voorbeelden die je kunnen helpen om de methode beter te begrijpen.
 • Inspirerende verhalen: De casestudy’s en persoonlijke verhalen in het boek kunnen je motiveren om zelf aan de slag te gaan.
 • Internationale bestseller: Het succes van het boek wereldwijd is een testament aan de effectiviteit van de methode.
De 5 beste boeken om je te helpen met opruimen en organiseren

3. De edele kunst van not giving a f*ck – Mark Manson

Hoewel dit boek niet specifiek over opruimen gaat, biedt het waardevolle inzichten in hoe je je leven kunt organiseren door je te concentreren op wat echt belangrijk is. Mark Manson leert je om je prioriteiten te stellen en je niet druk te maken over dingen die er niet toe doen.

Waarom dit boek lezen?

 • Prioriteiten stellen: Het boek helpt je om te focussen op wat echt belangrijk is in je leven.
 • Minder stress: Door je minder druk te maken over onbelangrijke zaken, kun je een rustiger en georganiseerder leven leiden.
 • Humor en eerlijkheid: Manson’s schrijfstijl is direct en humoristisch, wat het boek een plezier maakt om te lezen.
Getting Things Done - David Allen

4. Getting Things Done – David Allen

David Allen’s Getting Things Done is een klassieker op het gebied van productiviteit en organisatie. De GTD-methode helpt je om je taken en projecten te beheren, zodat je meer gedaan krijgt met minder stress.

Waarom dit boek lezen?

 • Efficiëntie: De GTD-methode helpt je om je taken en projecten op een efficiënte manier te beheren.
 • Minder stress: Door een duidelijk systeem te hebben voor het beheren van je taken, kun je stress verminderen en je focussen op wat echt belangrijk is.
 • Flexibiliteit: De methode is flexibel en kan worden aangepast aan je persoonlijke behoeften en voorkeuren.
Minimalisme - Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus

5. Minimalism – Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus

Minimalism van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus is een inspirerend boek. Het helpt je om je leven te vereenvoudigen door minder te bezitten. Het boek biedt praktische tips en inzichten om een minimalistischer leven te leiden, wat kan leiden tot meer rust en geluk.

Waarom dit boek lezen?

 • Eenvoud: Het boek helpt je om je leven te vereenvoudigen door minder te bezitten.
 • Meer rust: Door minder spullen te hebben, kun je meer rust en ruimte in je leven creëren.
 • Inspirerende verhalen: De persoonlijke verhalen van de auteurs en anderen die de minimalistische levensstijl hebben omarmd, kunnen je motiveren om zelf aan de slag te gaan.

De 5 beste boeken om je te helpen met opruimen en organiseren

Tot slot, of je nu op zoek bent naar praktische tips, diepgaande filosofieën of inspirerende verhalen,,deze vijf boeken voor opruimen en organiseren bieden een schat aan kennis en inzichten om je te helpen met opruimen en organiseren. Door de methoden en adviezen in deze boeken toe te passen, kun je een georganiseerder, rustiger en gelukkiger leven leiden.

Lees ook: Bullet journal-methode: zo kun je je doelen en ideeën bijhouden